erdélyVERDA

Francia kézbe került az Opel

„Beadta a derekát” a General Motors, az észak-amerikai gyártó – több korábbi érdeklődő visszautasítása után – eladta a másfél évtizede veszteséget termelő európai márkáját.

opel-peugeot

Mindkét gyártónak előnyére válhat a bővítés

Az Opel-Vauxhallért a PSA-konszern (Peugeot–Citroën) és a BNP Paribas bankintézet fizeti ki az összesen 2,2 milliárd eurós „vételárat”. Az üzletet a GM és a PSA március 6-án, közös közleményben jelentette be. A tulajdonosváltás azt is jelenti, hogy a Volkswagen-csoport mögött Európa második legnagyobb autógyártó vállalkozása jön létre.

A GM európai „ikermárkája”, a német Opel és a brit Vauxhall már tizenhat éve veszteséges – csak 2009 óta teljes költségen kilencmilliárd dolláros mínuszt hoztak össze. Három éve egyébként éppen a Volkswagentől érkezett felvásárlási szándékot utasítottak vissza, azt megelőzően pedig a Magna autóipari beszállító próbálkozott az Opel felvásárlásával.

A PSA-konszern elnöke, Carlos Tavares a remények szerint ugyanúgy „felvirágoztatja” az Opelt, mint tette azt a Peugeot–Citroënnel. Bár korábban a PSA is jelentős veszteséggel működött, 2012 óta már folyamatosan profitot termel a gyártó – 2016-ban például 2,7 milliárd eurót.

A franciák az Opel és Vauxhall márkákért, valamint az öt termelő, illetve hat alkatrészgyártó üzemért – többek között a magyarországi, szentgotthárdi motorgyárért – 1,3 milliárd eurót fizetnek, továbbá 900 milliót a General Motors Financial európai pénzügyi részlegért. Utóbbit a BNP Paribas bankkal fele-fele arányban. A közös munka nem a nulláról indul, hiszen a két autógyártó korábban is stratégiai partnerként működött együtt. A General Motors 1929 óta birtokolta az Opelt.

A Peugeot 308 után a 3008 is az Év autója lett

Legutóbb 2014-ben „koronázták meg” a Peugeot egyik modelljét, akkor a 308-as alsó-középkategóriás csapotthátú hódította el az európai Év autója címet. Március elején duplán ünnepelhettek a franciák: néhány órával azt követően, hogy hivatalosan is bejelentették, a Peugeot–Citroën konszern megvásárolja a General Motorstól az Opel/Vauxhall párost, a Genfi Autószalon sajtónapjainak előestéjén kiderült, hogy az Év autója 2017 díj győztese a Peugeot új egyterűje, a 3008-as lett.

2016-Peugeot3008

Az elismerést egy 58 tagú nemzetközi zsűri ítélete alapján „zsebelte be” az autó. A döntő fordulóba egyébként a francia mellett hat további autó került be: az Alfa Romeo Giulia, a Citroën C3, a Mercedes E-osztály, a Nissan Micra, a Toyota C-HR és a Volvo S90/V90. A végső sorrend szerint a Peugeot 3008 összesen 319 pontot kapott, míg a második helyezett Alfa Romeo 296-ot, a harmadik Mercedes-Benz pedig 197-et.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on March 20, 2017 by in Hírek and tagged , , , .
%d bloggers like this: